0348 702130 info@weyond.nl
Selecteer een pagina

Wat hebben ‘de Arabische Lente’ en ‘#MeToo’ te maken met de ontwikkeling van het merk? En wat kunnen we hier als organisaties van leren in de manier waarop we met ons eigen merk omgaan? 

Dit is waar Jenna Kleingeld (Weyond, strategie & Alignment) op 6 februari over vertelt tijdens de 3e editie van Brands in Motion: het kennisevent om bestuurders, managers en professionals te inspireren met de nieuwste kennis en praktijkvoorbeelden op het gebied van strategie en branding.

Op 25 januari 2011 stroomt het Tahrirplein in Cairo vol als gevolg van massale protesten tegen de regering als gevolg van gebrek aan toekomstperspectief en de beperkte vrijheid van meningsuiting. Het plein is volledig overgenomen door het Egyptische volk en wordt een iconisch beeld van wat wordt gekenmerkt als ‘de Arabische Lente’.

Op 6 januari 2020, ruim twee jaar na de eerste beschuldigingen tegen hem, begint in New York de rechtszaak tegen de man met wie ‘#MeToo’ begon: Harvey Weinstein. De ‘kroon op het werk’ van de #MeToo-beweging: een wereldwijde reactie op seksuele intimidatie en machtsmisbruik tegen vrouwen ongeacht kleur, etnische achtergrond of geografische herkomst.

Wat ‘De Arabische Lente’ en ‘#MeToo’ met elkaar gemeen hebben is dat het bewegingen zijn met een duidelijk (maatschappelijk) doel en sterke identiteit. Het zijn in feite bewegingen die, gefaciliteerd door het wereldwijde bereik van sociale media, zijn uitgegroeid tot ‘merken zonder eigenaar’ of juist ‘merken die eigendom zijn van de samenleving’.

Megatrends en ontwikkelingen en de impact op het merk

Deze merken konden ontstaan doordat onze internationale samenleving enorm is veranderd onder invloed van megatrends en ontwikkelingen. Megatrends en ontwikkelingen zijn feitelijk waarneembare grote bewegingen die onze samenleving en maatschappij beïnvloeden.

Een rondje langs de instituten die hier onderzoek naar doen leert ons dat onze steeds slimmer en digitaal wordende samenleving (smart society) het individu in staat stelt de regie te nemen over de invulling van zijn/haar behoeften (individualisering).

Daarnaast zien we dat de groeiende bewustwording over de verantwoordelijkheid die we hebben voor alles wat er op onze planeet gebeurt (duurzaamheid) steeds meer leidt tot een toenemend gevoel aan samenredzaamheid: “we moeten dit samen oplossen” (participatie en integratie).

Bewegingen als ‘#MeToo’ en ‘de Arabische Lente’ komen dus niet voor niets steeds vaker voor en behoren vaak tot de meest succesvolle en herkenbare (protest)bewegingen in de wereld. Andere voorbeelden zijn: ‘Je suis Charlie’, ‘Black Lives Matter’, ‘les gilets jaunes’ (de gele hesjes) en ‘Brexit’.

Deze ‘merken van de samenleving’ zijn zo succesvol door het gebruik van (nieuwe) branding technieken. Een van de nieuwe technieken die hieraan ten grondslag ligt is het gebruiken van een ‘Krachtig Verbindend Doel’.


Het gebruik van een ‘Krachtig Verbindend Doel’

Krachtig Verbindend Doel
Een Krachtig Verbindend Doel verwoordt en verbeeldt een gezamenlijk geloof of ambitie om iets te veranderen ten behoeve van de samenleving of van toegevoegde waarde te zijn voor de samenleving. Deze ambitie verbindt mensen, groepen en organisaties met elkaar, over de grenzen van organisaties en constructen heen.

Het ‘Krachtig Verbindend Doel’ is niet te verwarren met de techniek om een welbekende ‘eindwaarde’ onderdeel te maken van je merk. Met ‘eindwaarden’ worden eindstadia bedoeld die mensen hopen te bereiken in het leven (Rokeach). Een Krachtig Verbindend Doel overstijgt deze eindwaarde en gaat nadrukkelijk over het grotere belang ten behoeve van de samenleving.

Als we dit ‘Krachtig Verbindend Doel’ terugvertalen naar onze samenleving zien we dit op verschillende manieren terug:

  1. ‘Merken van de samenleving’ met een maatschappelijke ambitie die ontstaan onafhankelijk van een eigenaar zoals de (protest)bewegingen waar eerder naar is verwezen.
  2. Bestaande merken die transformeren tot een ‘maatschappelijk merk’ door naast hun eigen organisatiedoelstellingen ook een hoger ‘Krachtig Verbindend Doel’ na te streven en hiernaar te handelen.
  3. Nieuwe ‘maatschappelijke merken’ die in het leven worden geroepen met als belangrijkste doel verbinding te creëren tussen meerdere organisaties, groepen en/of mensen. Het maatschappelijke merk als verbinder van communities.

Het ‘Krachtig Verbindend Doel’ in de praktijk

Deze laatste twee voorbeelden raken direct onze eigen praktijk. Hierin wordt ook direct duidelijk dat we door het adopteren van een ‘maatschappelijke ambitie’ onze deuren openzetten voor dialoog, meningen en feedback van diegenen die hier belang bij hebben.

Dit kan positief werken als bijvoorbeeld de ‘likability’ van je merk verbetert, de verbinding met klanten en samenwerkingspartners op een dieper niveau gelegd wordt en/of je organisatie relevanter (en daarmee duurzamer) wordt.

Dit kan ook negatief werken als er bijvoorbeeld kritiek wordt geleverd als je niet ‘het bewijs levert voor de je maatschappelijke belofte’… mensen gaan met je merk aan de haal.

Tijdens onze presentatie op Brands in Motion (6 februari) gaan we in op de volgende vragen:

  • Hoe ontwikkelt het merk zich over de jaren heen in onze samenleving?
  • Wat kunnen we leren van de ontwikkelingen op dit gebied?
  • Hoe passen we dit toe onze eigen praktijk?

Bestel je tickets op:

https://www.eventbrite.nl/e/tickets-brands-in-motion-2020-merken-mensen-filterbubbels-86317057643?aff=ebdssbeac