0348 702130 hallo@weyond.nl

PRESENTATIE EN TERUGKOPPELING

Volwassenen met complexe zorgvragen (vg7)

10 april 2025

 

lerend netwerk | zorgzame gemeenschappen

Lerend netwerk

‘Volwassenen met complexe zorgvragen (VG7)’

Op 10 april kwamen we opnieuw samen met een groep betrokken professionals en netwerkpartners tijdens het lerend netwerk rondom zorgzame gemeenschappen voor volwassenen met complexe zorgvragen (VG7). Deze keer gevestigd in het Park Paviljoen van Ipse de Bruggen in Nieuwveen. In een open sfeer gingen we met elkaar in gesprek, lieten we ons inspireren door vernieuwende perspectieven en werkten we samen aan ideeën voor de toekomst.

Een nieuw perspectief: instellingsterreinen als motor voor inclusieve zorg

We trapten af met een prikkelende presentatie van Gert-Jan de Haas, directeur zorg bij Sherpa. Hij daagde ons uit om anders te kijken naar instellingsterreinen. Wat nou als we die plekken niet langer zien als ‘afgesloten zorgwerelden’, maar juist als dé motor van een open en inclusieve samenleving?

Dat vraagt lef en verbeeldingskracht. Oude denkpatronen durven loslaten. Want als we letterlijk en figuurlijk de hekken openzetten en verbinding maken met de buurt en de samenleving, kunnen we iets heel moois bouwen: echte zorgzame gemeenschappen.

Via Mentimeter deelden we onze ideeën, stelden we vragen en ontstonden er boeiende gesprekken.

“We hebben het niet over pasklare antwoorden. Het gaat om durven denken in mogelijkheden, buiten je eigen organisatie en domein om.”

Van denken naar doen: samen aan de Toekomsttafel

Na de pauze doken we in de werkvorm De Toekomsttafel, een interactieve werkvorm waarin deelnemers in kleine teams toekomstscenario’s voor inclusieve zorg ontwikkelden. Elk team werkte een eigen idee uit: van het betrekken van pensionado’s als coaches tot het inzetten van studenten, buurtgenoten of woningzoekers als actieve krachten binnen een gemeenschap.

💡 Veel ideeën hadden een gemeenschappelijke kern: het doorbreken van bestaande hokjes en structuren. Denk aan:

  • Zingeving en inzet van pensionado’s als waardevolle krachten in de zorg.
  • Instellingsterreinen als inclusieve woon-werkplekken voor een gemixte community.
  • Studenten, vrijwilligers en buurtbewoners als aanvulling op het personeelstekort.
  • Verandering begint met taal – want wie wil er nou wonen op een instellingsterrein? Maar in een zorgzame gemeenschap? Dát klinkt als iets waar je bij wilt horen.
“Samenwerking stopt niet bij de poort van de instelling.”
“Instellingsterrein is een woord uit het verleden, zorgzame gemeenschap is de toekomst.”
“Als je het personeelsvraagstuk alleen binnen je organisatie probeert op te lossen, ga je het niet redden.”