Jeugd & Jongeren: Zo lang mogelijk thuis
17 maart 2025
THemadag
Themadag 17 maart
Jeugd & Jongeren: Zo lang mogelijk thuis!
Op 17 maart vond een inspirerende themadag plaats. We samenwerkten aan duurzame oplossingen voor het langer thuis laten opgroeien van kinderen en jongeren met een beperking. We hebben met elkaar concrete, succesvolle praktijkvoorbeelden verkend en van elkaar geleerd over innovatieve en impactvolle aanpakken binnen de zorg voor jeugd en jongeren.
Wat hebben we geleerd?
De bijeenkomst stond in het teken van samenwerking en het delen van kennis en ervaring. In kleine groepen werkten we aan het ontwikkelen van projectplannen met behulp van praktijkvoorbeelden van organisaties die het verschil maken in de zorg. We hebben inzichten gedeeld vanuit verschillende perspectieven, zoals actiegericht, creatief, analytisch en samenwerkend, wat ons heeft geholpen om tot doeltreffende en duurzame plannen te komen.
PRAKTIJKVOORBEELDEN
Buurtgezinnen | Annet Mommaas
Annet vertelde over Buurtgezinnen, een initiatief waarbij gezinnen die het moeilijk hebben, worden gekoppeld aan andere, stabiele gezinnen in de buurt. Hierdoor krijgen kinderen extra zorg en aandacht en kunnen ouders een beetje ontlast worden van de zorg.
Stichting Omega | Marike Groenendijk & Saar Schenk
Marike en Saar legden uit hoe Stichting Omega kinderen met een zware beperking helpt door hen tijdelijk te laten logeren, samen met hun PGB-begeleiders. Dit geeft de ouders even tijd om op adem te komen, terwijl de kinderen in een veilige en rustige omgeving verblijven. Zo wordt het voor beide partijen makkelijker om met de zorg om te gaan en kunnen ze wat rust vinden.
Ipse de Brugge | Martha Lavooi
Martha vertelde over een digitaal systeem dat Ipse de Brugge gebruikt om kinderen beter te volgen en te helpen. Dit systeem maakt het makkelijker om te zien hoe het met kinderen gaat en zorgt ervoor dat kinderen beter voorbereid zijn op de overgang naar school.
Marit Agterhof | JIMwerkt
Marit legde het JIM-model uit, waarbij jongeren zelf een mentor kiezen uit hun omgeving, zoals een buur, sportcoach of opa. Deze mentor blijft een vast iemand in het leven van de jongere en biedt steun en stabiliteit. Het idee is dat jongeren het beste geholpen worden door iemand die ze zelf hebben gekozen en die ze vertrouwen. De zorgverlener helpt de mentor hierbij, zodat de jongere altijd iemand heeft om op terug te vallen.
presentaties
We willen graag de presentaties van de sprekers met je delen, zodat je de inzichten en voorbeelden opnieuw kunt doornemen en ze kunt gebruiken in je eigen werk. De presentaties zijn hieronder beschikbaar:
Presentatie | De Bruggenbouwers
Presentatie | Buurtgezinnen – Annet Mommaas
Presentatie | Ipse de Brugge – Martha Lavooi
Presentatie | Stichting Omega – Marike Groenendijk & Saar Schenk
Presentatie | JIMwerkt – Marit Agterhof
INspiratie 
Verandering is er vaak al
Vaak willen we vanuit organisaties ‘een andere manier van kijken’ stimuleren bij collega’s, cliënten, familieleden, inwoners of samenwerkingspartners. Kijk eens om je heen. Vaak is deze andere manier al ergens realiteit.
De rol van bestuur en toezicht in de beweging van Zorg naar Gewoon Leven (1 van 2)
Dat was het onderwerp van de sessie afgelopen dinsdag met 100 bestuurders en toezichthouders, het Zilveren Kruis Zorgkantoor en NVTZ.We verkenden twee goede voorbeelden.Als eerste: de implementatie van reablement binnen Mijzo. Annet Boekelman-Wilhelm en Victor van Dijk deelden in dit kader waardevolle inzichten.
30 professionals en sleutelfiguren uit een wijk die elkaar niet kennen… herkenbaar?
Vorige week kwamen zo’n 30 mensen bijeen, die allemaal in de wijk Heerenveen-Midden direct of indirect werkzaam zijn voor senioren. Er was niemand die iedereen kende. Er waren er een paar die de helft kende. Het grootste gedeelte kende bijna niemand.