Hoe sluiten we als (zorg)organisaties aan bij de gemeenschap?

Op de Noord-Veluwe werken gemeenten, welzijn, woningcorporaties, zorgorganisaties, Zilveren Kruis | Zorgkantoor en Weyond samen aan de visie ‘Een samenredzame gemeenschap’. 
Tijdens de inspiratiebijeenkomst op 16 januari stond de volgende vraag centraal: hoe sluiten we als organisaties aan bij inwonerinitiatieven?

Maak de burger meester van zijn eigen leven
Een van de belangrijkste inzichten was dat het als organisaties c.q. hulpverleners helpend is om de houding van reablement aan te nemen (Reable Nederland). In essentie betekent dit:

👴🏻 We nemen niet over wat mensen zelf kunnen
👴🏽 We helpen mensen te herwinnen wat ze niet meer kunnen
👵🏼 En we zorgen samen voor een oplossing voor dat wat overblijft

Dit leidt tot een aantal belangrijke gedragingen voor hulpverleners:

🪽 Aanbodgericht denken loslaten
Het helpt om te stoppen met denken vanuit het welzijns- of zorgaanbod van organisaties en vanuit hier het gesprek met inwoners of gemeenschappen aangaan. Hulpverleners zouden alleen datgene moeten bieden waar om gevraagd wordt.

Inspiratiebijeenkomst

🦮 De hond uitlaten in het dorp
Leer de gemeenschap kennen. Leer elkaars taal spreken. Bevraag de gemeenschap op wat zij zelf al doen, wat zij belangrijk vinden en waar ze hulp bij nodig hebben. Soms hebben ze jou als hulpverlener niet nodig, blijf dan weg en ga op je handen zitten.

💡 Vorm je organisatie om naar de gemeenschap
Rol geen nieuw aanbod of projecten uit in een dorp/wijk. Bedenk samen wat er nodig is een om cliënt of gemeenschap verder te brengen. Denk na: ‘hoe kan ik mijn organisatie inzetten of aanpassen om de gemeenschap verder te helpen?’ in plaats van ‘wat kunnen cliënten bij mij voor hulp krijgen?’.

Meer weten over de beweging?
Bekijk hier de regiovisie.
Bekijk hier de aftermovie.

INspiratie 

Reablement: zo doe je dat!

Reablement: zo doe je dat!

Vanuit het lerend netwerk reablement organiseerden we met Zilveren Kruis Zorgkantoor en Reable Nederland een inspiratiedag met werkende voorbeelden binnen én buiten het verpleeghuis. Ben je of wil je aan de slag met reablement, kijk dan naar deze koplopers.

Bij Weyond zijn we niet declarabel

Bij Weyond zijn we niet declarabel

Veel potentiële collega’s zijn tijdens een kennismaking vaak verrast als ze horen dat wij bij Weyond geen uren registreren of beoordelen op declarabiliteit.

De dag die je wist dat zou komen

De dag die je wist dat zou komen

We zien dat organisaties na het afronden van hun strategie één of een paar momenten kiezen om hier aandacht aan te besteden. En dan de verwachting hebben dat de strategie daarmee geland is en gaat leven. Niets is minder waar…