Logo Weyond
Telefoon:
E-mail:

Participatie in strategieontwikkeling

“Iedereen die wil participeren, kan participeren in het ontwikkelen van onze nieuwe strategie.”

Een geweldige uitspraak van Susan Veenhoff van Ons Tweede Thuis (gehandicaptenzorg).

Maar hoe doe je dat dan effectief? Laten we er wat onderzoek bij halen. Onderzoek laat zien dat de top 3 van meest impactvolle acties om transformaties in organisaties te laten slagen, bestaat uit:

  1. Leiders/managers communiceren open over de strategie, de voortgang en het succes van de verandering.
  2. Leiders/managers communiceren openlijk over de impact van de strategie op het dagelijks werk van individuen.
  3. Iedereen in de organisatie kan zien hoe zijn/haar werk bijdraagt aan de visie van de organisatie.

Bij Ons Tweede Thuis organiseerden we twee keer in het proces reisplansessies: 10 sessies van 1 uur op 10 verschillende plekken. Een kerngroep van formele en informele leiders toetsten hier de tot dan toe ontwikkelde strategie middels een praatplaat. De eerste keer ging het over het concept en de tweede keer over de impact die het had op de medewerkers, cliënten en naasten.

Met deze interventie hebben we uiteindelijk meer dan 600 mensen bereikt. Als je deze relatief simpele interventie vergelijkt met de top 3 zoals hierboven genoemd. Zie je dat het mes aan drie kanten snijdt.

Door iedereen uit het MT een aantal sessies te laten doen creëer je eigenaarschap, bevestig je ze in hun leiderschap en ondervang je alle feedback voor je de strategie definitief maakt. Ook doe je meerdere keren hetzelfde, zo hoef je niet steeds iets anders te bedenken of ontwikkelen.

Iedereen betrekken loont voor het uiteindelijk slagen van je strategie. Het is niet moeilijk als je maar de juiste focus aanbrengt.

Bron: McKinsey & Company (2017). The people power of transformations

INspiratie 

Reablement: zo doe je dat!

Reablement: zo doe je dat!

Vanuit het lerend netwerk reablement organiseerden we met Zilveren Kruis Zorgkantoor en Reable Nederland een inspiratiedag met werkende voorbeelden binnen én buiten het verpleeghuis. Ben je of wil je aan de slag met reablement, kijk dan naar deze koplopers.

Bij Weyond zijn we niet declarabel

Bij Weyond zijn we niet declarabel

Veel potentiële collega’s zijn tijdens een kennismaking vaak verrast als ze horen dat wij bij Weyond geen uren registreren of beoordelen op declarabiliteit.

De dag die je wist dat zou komen

De dag die je wist dat zou komen

We zien dat organisaties na het afronden van hun strategie één of een paar momenten kiezen om hier aandacht aan te besteden. En dan de verwachting hebben dat de strategie daarmee geland is en gaat leven. Niets is minder waar…